#BasisonderwijsPlantyn

5 tips om op een andere manier te communiceren

Bij communiceren denken we steeds aan woorden, maar goede communicatie is veel meer dan dat.

Ga de uitdaging aan met jouw klas en probeer een geheime boodschap over te brengen zonder te spreken. Deze 5 tips helpen je alvast op weg!

1. Geheimschrift

Geheimschrift kan gebruikt worden voor het coderen van boodschappen of het maken van een geheime brief. Er zijn veel manieren om teksten in geheimschrift te schrijven. Eén manier is met behulp van beelden, want een beeld zegt meer dan duizend woorden, toch?

>> Creëer een geheim teken voor elke letter van het alfabet en laat je leerlingen een brief schrijven aan de hand van dit geheimschrift.

Klik hier voor inspiratie.

2. Caesarcijfer

Het Caesarcijfer of de Caesarcodering is een codetaal die vernoemd werd naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Hij zou de eerste zijn die deze code gebruikte om geheime boodschappen te sturen naar zijn veldheren.

Wat deed Caesar? Hij veranderde elke letter van zijn bericht in een andere letter volgens een systeem dat een substitutiecijfer wordt genoemd. Het bestaat dus eigenlijk uit een rotatie van het alfabet. De rotatie wordt genoteerd als "Rot" en een cijfer dat het aantal plaatsen weergeeft.

>> Schrijf een geheime code en laat je leerlingen deze ontcijferen. De eerste(n) die de oplossing vinden, krijgen een beloning!

3. Morse

Morse is een communicatiecode die gebruikt wordt om boodschappen snel en over een lange afstand uit te zenden en te ontvangen.

Op verschillende manieren kunnen morsesignalen verzonden worden, bijvoorbeeld als een audiosignaal. De signalen van de morsecode, die met tussenpozen worden uitgezonden, representeren letters, leestekens en cijfers. De code kan uiteraard ook ontvangen worden. Ze bestaat uit punten en strepen, ofwel dits en dahs, die bij ontvangst hoorbaar zijn. Wanneer de code gedecodeerd wordt, ontstaat er een geschreven document.

>> Bekijk hier het Morse-alfabet. Verzin een boodschap en laat je leerlingen de code ontcijferen.

4. Afkortingen

‘Hey, hoest? Ng wat gedaan? 1e u vrij morge? Kw8 ng op je! Suc6 ng!’

Begrijp jij de tekst hierboven? Je leerlingen ongetwijfeld wel! Sms en chattaal zijn helemaal in. Je kunt je leerlingen een creatieve boodschap laten overbrengen aan de hand van courant gebruikte afkortingen.

>> Probeer te vermijden dat je leerlingen op hun toetsen en taken ook in chattaal communiceren ;)

5. Rebus

Kinderen hebben ongelofelijk veel fantasie die ze ongetwijfeld in hun voordeel kunnen gebruiken. De combinatie van deze fantasie met een snuifje creativiteit, kan een leuk resultaat opleveren.

>> Laat je leerlingen zelf een rebus verzinnen. Kan jij hun boodschap ontrafelen?

Deze tips komen uit de gloednieuwe taalmethode De Taalkanjers.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)