#BasisonderwijsPlantyn

Hoe pakken leerkrachten zorg aan in hun school?

In het nieuwste WIJS-nummer nemen we ZORG onder de loep. Het is duidelijk dat er geen “one size fits all” bestaat. Enkele leerkrachten vertellen hoe ze zorg in hun school aanpakken:

De zorgklas 

Joke Philips en haar collega's hebben 12 uur een vaste zorgklas waar kinderen terecht kunnen die wat meer verdieping of ondersteuning nodig hebben. Het kind is in deze klas eigenaar van zijn eigen leerproces. Hij/zij bepaalt de koers. De mix van leeftijden en zorgbehoeften creëert een boeiende sfeer. Leerlingen overstijgen er zichzelf en ook de ouders reageren positief. De school bouwt deze zorgklas nu verder uit. We hebben zelfs een subsidie van €3000 van Veranderwijs.nu en de Koning Boudewijnstichting ontvangen.

De Banaba Zorgverbreding 

Carine Mestdagh is na enkele jaren werken terug naar school gegaan om een Banaba Zorgverbreding te studeren om het groeiende aantal zorgkinderen op de school op te vangen. Vanuit deze opleiding wil ze haar collega’s ondersteunen en volgend jaar wordt ze zorgcoördinator voor de hele school. Ze zou graag opleidingen structureel ingebouwd zien, waardoor vervangingen geen struikelbok meer zouden mogen zijn.

Een extra zorgleerkracht

Sophie Baecke is na haar studies onmiddellijk als zorgleraar gestart in haar school. â€‹Ze vindt het de perfecte job om haar carrière te starten. Ze kan veel ervaring opdoen zonder de verantwoordelijkheid van een héle klas te hebben. Ze helpt leerlingen die onder of boven het niveau zitten want daar komt de juf niet altijd toe. Soms worden zorguren ook ingezet om onverwachte, korte afwezigheden op te vangen.

Buitengewoon onderwijs

Maureen Van Vynckt zegt dat de ondersteuning in buitengewoon onderwijs zowel in de klas als in een aparte zorgklas bestaat. Beide systemen zijn nodig en hebben hun voor-en nadelen hebben. In de klas kan je gemakkelijker op elkaar inspelen, maar in een kleiner klaslokaal zorgt dat al eens voor een druk gevoel. In een apart lokaal durft de leerling soms net meer te vertellen of te vragen omdat de setting rustiger is. Goede communicatie tussen de zorgleraars is hierbij noodzakelijk. Bij ons zijn dat zowel kinesisten als logopedisten.

Niet altijd succesvol

Anoniem: Mijn school blijft de kinderen met een multi-problematiek inschrijven, waardoor de balans in enkele klassen en eigenlijk in de hele school zoek is. Ze mist een gezamenlijke visie en er is geen duidelijke taakomschrijving. Sommige collega’s willen de problemen ook niet zien waardoor kinderen lang onder de radar blijven.

 

 

Op zoek naar meer zorgtips?

Ga naar www.plantyn.com/zorgtips en
download gratis praktische tips voor in je klas.

  • >>11 tips om zorg samen haalbaar te maken
  • >>11 tips over remediëring in de klas
  • >>11 tips over hoogbegaafdheid in de klas

 

 

 

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)