#BasisonderwijsPlantyn

Interview met Ilka: finaliste Boekenjuf 2018

Ilka is een bezige bij. Ze is zorgcoördinator op Leefschool Klavertje vier en heeft de afgelopen jaren een sterk leesbeleid uitgewerkt op haar school. Tot op vandaag de dag volgt zij het leesbeleid op haar school verder op, coacht ze startende leerkrachten om dat beleid te borgen en zet ze op schoolniveau acties op poten om het geprikkeld blijven te verzekeren. Bovendien bouwt ze de bibliotheek uit en bekijkt ze de leesoutput.

Vorig schooljaar mocht jij een mooie (boeken)prijs ontvangen. Kun je hier kort iets meer over vertellen?

In de maand mei vond in Antwerpen de finale van de uitreiking tot Boekenmeester/boekenjuf 2018 plaats. De directie van onze school schoof mij (stiekem) in deze wedstrijd naar voren om de ganse leeswerking op onze school te vertegenwoordigen. Ikzelf schreef daar mee het leesbeleid uit en ben de kartrekker van het list-leesproject. Vanuit de vele inzendingen werd ik mee als laureaat naar voren geschoven en won de 2de prijs in de wedstrijd. Een hele eer, gezien de vele dossiers die door de jury bekeken werden. De prijs is, naast het ontvangen van een mooi boekenpakket, vooral een bevestiging van de goede weg die we enkele jaren geleden met de ganse school zijn ingeslagen. Zoiets doet altijd deugd.

Momenteel is het de Voorleesweek. Wellicht voel je je deze periode als een vis in het water! Vind je het belangrijk dat er dergelijke initiatieven worden georganiseerd?

Elk initiatief dat kinderen extra kan aanzetten om in een boek te duiken, lijkt me waanzinnig belangrijk. De Voorleesweek is daar één van. De gedichtendag bijvoorbeeld ook. Bij ons op school wordt er elke dag voorgelezen en elke dag gelezen uit een zelf gekozen boek. De dagelijkse inzet blijft voor mij, natuurlijk, het meest waardevolle. Maar scholen die die ruimte nog niet konden maken, hebben al heel wat mogelijkheden om het lezen via zo een initiatief als de Voorleesweek, extra in de verf te zetten en te kinderen te prikkelen.

Er bestaat geen twijfel dat jij het dagelijks voorlezen aan kinderen wil aanmoedigen. Waarom zou iedere leerkracht zeker een kwartier per dag moeten tijd vrijmaken om de kinderen te laten lezen?

Minstens 16 minuten, zo werd wetenschappelijk aangetoond dat een kind zou moeten lezen om te vorderen in lezen. En wie vordert, geraakt gemotiveerd en wie gemotiveerd is, krijgt zin, wie zin heeft om te lezen voelt boek bij boek de wereld van het verhaal opengaan. Eens dat er is, lezen ze graag elke dag op school! Het is dus belangrijk om de leespretbevordering aan te wakkeren. Niet evident, want in onze snelle wereld, is het voor een kind moeilijker geworden de pret van het vertragen, wat lezen toch wel wat is, te gaan ervaren. Daarbij is de rol van de leerkracht van onschatbare waarde. Ook zij dienen aan te tonen dat dat lezen fijn is en dat je binnen die hectische werkdag ook geniet van dat moment samen te lezen. Dus een tip: zet je er bij als leerkracht, met je eigen boek en geniet mee.

(Emy Geyskens)

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)