#BasisonderwijsPlantyn

Voorleesvrijwilliger Kris Van den Broeck

Kris leest al jaar en dag voor in de bib van Asse, iedere laatste zaterdag van de maand. Dat doet ze met passie en op vrijwillige basis. Kris is naast voorleesvrijwilliger ook een erg gedreven kleuterjuf, met een groot hart voor boeken.

Kris, je bent al heel wat jaren iedere laatste zaterdag van de maand paraat in de bib van Asse om er voor te lezen. Wat is je drijfveer om voorleesvrijwilliger te zijn?

De bib van Asse kende ik al het best, omdat ik er lang heb gewoond en ik heb het altijd een uitstekende bibliotheek gevonden, met veel aanbod, veel verscheidenheid. Er wordt gezocht naar het allernieuwste aanbod op de markt om in de bib binnen te brengen en er zijn veel andere activiteiten. Mijn zin om voor te lezen is natuurlijk cruciaal, maar onze groep vrijwilligers is er eentje uit de duizend, daar hebben we ontzettend veel geluk mee. De bib zelf is heel aangenaam, mensen die er werken zijn er supervriendelijk, het is een heel leuke plek om voor te lezen. Bovendien bereiken we heel veel kinderen, maandelijks hebben we een voorleesuurtje met een aanwezigheid van gemiddeld 20 à 25 kinderen en hun ouders. Het blijft na al die jaren een heel ontspannend en leuk uurtje voor iedereen, dus ook voor mezelf.

Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk. Lees je nog op andere plaatsen vrijwillig voor? Of doe je nog ander vrijwilligerswerk?

Ik sta in de kleuterklas dus sowieso lees ik tijdens mijn werkuren heel vaak voor, en aan mijn kleinkinderen, en aan de kindjes die bij me op yoga komen of tijdens een voorleesuurtje bij Fika in Asse. Op dit moment doe ik geen ander vrijwilligerswerk meer.

Hoe lang ben je al voorleesvrijwilliger in de bib?

Ik heb me aangesloten als voorlezer in het najaar van 2009 geloof ik, dus nu zo'n dikke 9 jaar.

Dan heb je al heel wat voorleesuurtjes meegemaakt! Is er een moment dat je altijd bij zal blijven?

Als we voorlezen en er is een knutseluur aan verbonden, wat we steeds organiseren tijdens de kerstvakantie, dat vind ik superleuk. Maar wat me zeker bij gaat blijven, is die ene keer dat er iemand mee kwam met Kathleen, een collega-voorlezer, die samen met de kinderen yoga ging doen, en hen de zonnegroet aanleerde. En een andere keer kwam er een meisje me voor het uurtje aanspreken met de boodschap dat ze zelf een boek aan het schrijven was en of ze een stukje mocht voorlezen. Wat ze dan ook gedaan heeft, natuurlijk. Zalig leuk was dat!

Je werkt nog met andere voorleesvrijwilligers samen in de bib. Hoe verloopt die samenwerking? Hoe pakken jullie dat aan?

We hebben een heel fijne hechte groep vrijwilligers. We zijn met velen, trouwens, een flinke groep. We vergaderen een tweetal keer per werkjaar en mailen tussendoor i.v.m. het voorlezen. Of alles in orde is, of iedereen die op de planning staat, kan, welke boeken er voorzien zijn,.... Als we onverwacht niet kunnen, is er altijd iemand die vervangt, geweldig is dat. Het is nooit een probleem, je hoeft je nooit schuldig te voelen, de kinderen hebben altijd een voorleesuurtje, ook al is er maar één iemand aanwezig van ons. We spreken bij het begin van het werkjaar thema's af waarover voorgelezen zal worden, en vaak hangen de voorleesuurtjes ook wel eens samen met bvb de release van een nieuw prentenboek, of een theaterstuk voor jonge kinderen in het CC zelf. Dan spelen we daar mee op in. We worden als voorlezers ook wel uitgenodigd om op de Hopduvelfeesten te gaan voorlezen, of bij andere gelegenheden. Enkele onder ons gaan bijvoorbeeld regelmatig voorlezen in het rusthuis in Asse, er is een voorleesproject met een klas uit Laken en bejaarden ... allemaal initiatieven waar we als voorlezer, wie wil en kan en tijd heeft, aan mee doet.

Dat zijn heel wat lovenswaardige initiatieven. Zou je mensen motiveren om zelf ook voorleesvrijwilliger te worden in hun lokale bib?

Ja, zeker! Voorlezen in de lokale bib is zo leuk omdat je je buurt, je dorp, op een andere manier leert kennen. Je ontmoet ouders en kinderen. Kinderen vormen altijd een prachtige brug tussen volwassenen om in gesprek te komen. Het genieten van die luisterende oogjes en oortjes kan zoveel deugd doen, het plezier dat je verschaft, maar ook wat we meegeven door verhalen te vertellen: belangrijke boodschappen die in boeken zitten en waarover gepraat wordt tijdens een voorleesuurtje: armoede, huidskleur, andere gewoonten, verlies of verdriet, gevoelens ... Het worden dan geen 'lessen' voor de kinderen, maar ze krijgen het op een toegankelijke manier toch mee hoe anderen ermee omgaan. Een aanrader, voorleesvrijwilliger zijn. Ik zou niet anders willen.

(Emy Geyskens)

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)