#BasisonderwijsPlantyn

Wat denken leerkrachten nu écht over huiswerk?

Brainbooster, hersenwerkje, klas-dessertje of opfrissertje … Het goede oude ‘huiswerk’ is anno 2018 misschien aan een andere naam toe. Maar hoelang mag zo’n buitenschools hersenwerkje nu eigenlijk duren? We vroegen het aan de leerkrachten zelf. En wat blijkt: hoe ouder de studenten, hoe meer twijfel over de lengte van huiswerktijd!

De enquête 

We vroegen aan 209 leerkrachten van het basisonderwijs wat volgens hen de maximumtijd is die leerlingen aan huiswerk mogen spenderen? Dit zijn de resultaten:

Vijftien minuten huiswerk: dat vindt meer dan driekwart van de leerkrachten het maximum voor de eerste graad basisonderwijs. Iets minder dan 20% is van mening dat dertig minuten de maximumgrens is. En, toch wel opvallend, voor één leerkracht ligt de maximumgrens op maar liefst anderhalf uur. Conclusie? Dertig minuten huiswerk is voor de allerkleinsten echt wel het maximum, menen leerkrachten.

Een andere, allesbehalve verrassende, conclusie: hoe ouder de leerlingen, hoe meer tijd ze worden geacht te besteden aan huiswerk. De overgrote meerderheid vindt dat 30 minuten nog steeds het maximum is in de tweede graad basisonderwijs. Maar in de derde graad ligt dat tussen dertig en zestig minuten. De meningen daarover zijn echter wel meer verdeeld. Ongeveer 20% vindt dertig minuten voldoende. Terwijl een uur huiswerk voor een derde van de leerkrachten ook best kan.

Nood aan een nieuw jasje?

Als ‘huiswerk’ vroegen we aan de leerkrachten naar originele alternatieve namen voor de wat belegen term ‘huiswerk’. We wisten niet dat de antwoorden zo hilarisch gingen zijn. Enkele voorbeeldjes: 

Doeditje
Todotjes
Moettaakje
Thuisje
Lesknabbeltje

Als je de oogst bekijkt kun je alleen maar besluiten: WAUW! Aan vindingrijkheid is er in ons lerarenkorps zeker geen gebrek: 

Dit-kan-ik-al!-taakje
Ik-weet-het-nogje
Ik-kan-het-taakje
Ditluktmewelwerk
Stoefwerk

Maar je merkt ook meteen dat de bedachte namen meer zijn dan namen: ze laten vooral zien hoe de bedenker tegen huiswerk aankijkt. Dat gaat van bijzonder positief:

Streverkestaak
Verbeterkans
Zelfleertijd
Groeimoment
Herkauwertje
 

naar nog positiever ...

​Leervitamines
Breinsnoepje
Hersensoes
Brainbooster
Breinbreker

naar zeer positief ...

Funwork
TOFF: Thuis Opdracht met Fijne Functionaliteit
Leer’s-tof
Extra leerplezier
IQ-time

tot ronduit negatief!

Bezigheidstherapie
Leerkrachtenbelasting
Overbodige leerlingenpesterij
Boekentasvullertje
Kunnen-mama-en-papa-het-nog-wel-werkje

Wil je nog meer originele namen lezen? Je kan het volledige artikel lezen op www.leerrijk.be.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)