#BasisonderwijsPlantyn

5 dingen die je als leerkracht kan leren van Wilmots

Aanmoedigen, oefenen, automatiseren en vertrouwen geven. Het voetbalveld en het klaslokaal hebben meer gemeen dan je misschien zou vermoeden. Wat leer jij als leraar misschien nog van de aanpak van een goede voetbaltrainer?

1 Praat zelf zo weinig mogelijk

Fouten maken mag. Zonder kan je niet leren. Elke 10 seconden krijgt een jonge speler op training een nieuwe oefenkans. De coach zelf praat zo weinig als mogelijk. Hij zorgt voor een dynamische leeromgeving vol actie. Dat motiveert.

2 “Superlatieven zijn niet nodig”

Weinig kinderen worden beter van kritiek. Hoe geeft een goede voetbalcoach dan terugkoppeling als iets niet lukt? Vijf keer zegt hij ‘Goed geprobeerd’ tegen zijn pupil, de zesde keer stuurt hij bij met een oplossingsgerichte tip. ‘Well Done’ zijn ook volgens Sir Alex Ferguson magische woorden. “Je hoeft geen superlatieven te gebruiken”, zei de legendarische Manchestercoach ooit.

3 Elk kind zijn aanpak

Een goede trainer past zijn aanpak aan aan het kind. Een onzeker spelertje krijgt een-op-eenterugkoppeling. Een kleine Messi zal allicht geen moeite hebben met commentaar voor de hele groep. Google ‘Action Types’ en leer hierover meer.

4 Vier je successen (ook de kleintjes)

Een goede coach zal het leerproces in kleine stapjes verdelen. Met die kleine succesjes bouwt hij aan meer vertrouwen en een ‘winning mood’. Focus dus niet alleen op de grote successen (rapporten), maar vier elke stap in de goede richting.

5 De kracht van een team

Staar je niet blind op de kwaliteiten van individuele spelers. Het team is minstens even belangrijk. Leer ze samenwerken, elkaar vertrouwen. Ook een klas zou je herkenbaar kunnen maken als team. Waarom zou je elke lesdag niet starten met een echte begroeting zoals elkaar een hand geven? Of afsluiten met een high five tussen leerlingen?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)