#BasisonderwijsPlantyn

8 dingen die alleen kinderen van leerkrachten herkennen

Ik kom uit een nest waarin niet 1, maar 2 leerkrachten aan het hoofd staan. Op de klassieke vraag: “Wat doen je ouders?” moest ik maar één antwoord geven en aan knutselmateriaal was er thuis geen gebrek. Een waar luxeleven, hoor ik je denken. Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar.

Ik herinner me het nog goed, de dag waarop de deadline van de rapporten viel, hulde ons huis in ware chaos. En het aantal tekeningen dat ik voor mijn moeder moest maken zodat ze die in de les kon gebruiken, kan ik alleen maar op een hand met oneindig veel vingers tellen. Dit artikel is een neergepende steun voor al jullie kinderen, kinderen van leerkrachten. Want ook wij verdienen aandacht en erkenning. Sit back, relax en leer bij. En knik af en toe eens uit herkenbaarheid, als je wil.

1 De lat lag voor jou altijd hoger
The sky is the limit, hadden we maar vleugels. Want van jou werd nu eenmaal verwacht dat je jezelf goed gedroeg, dat je als eerste naar de rij snelde na de bel (Wat een mop. Slenteren, dat kon ik als de beste.) en dat je punten altijd gigantisch hoog lagen. Van vermoeiend gesproken.

2. In opspraak komen, was een ramp
Want ja, welk kind van leerkrachten dúrft nog zijn mening te geven? Of zijn zin te doen? Het probleem is groter dan je denkt. Iets doen dat uit de band sprong, leverde steevast een kleine blik van teleurstelling op bij je ouders. Inclusief mini-preekje bij thuiskomst, op die typische leerkrachtentoon.

3. De kans dat je op een rode balpen botste was groter dan dat je je broer of zus zag
Ik heb een broer én zus die graag rondrenden in huis, dus dat wil al wel wat zeggen. De eindeloze zoektocht naar een blauwe balpen wanneer een kerstkaart of agenda ondertekend moest worden, was bij ons een standaard activiteit.

4. Je ouders waren lokale celebrities
“Jouw papa vertelt altijd leuke verhaaltjes”, “Jouw mama knutselt altijd met ons”, het zijn twee van de vaakst gehoorde uitspraken uit mijn kindertijd. Als kind van een leerkracht kan je bijna geen voet buitenzetten zonder dat je moeder of vader een collega of leerling tegenkwam. Dat gebeurde toevallig ook altijd op het moment waarop jij toch echt dringend naar de wc moest, of dat je je benen niet meer voelde omdat jullie al heel de stad hadden doorgewandeld. Doorbijten was de boodschap.

5. Je ouders kwamen altijd goed overeen met kinderen
Die enkele keren dat ik mee naar de school van mijn ouders ging, merkte ik zelf hoe sociaal ze met hun leerlingen waren. Mopje hier, wedstrijdje voetbal daar, ze waren altijd in hun element als ze bij kinderen waren. Dat had zo zijn voordelen, want wanneer er een vriendinnetje kwam spelen, speelde mijn moeder soms gewoon zelf mee.

6. Je moest semi-verplicht mee knutselmateriaal gaan kopen
Nog tot op de dag van vandaag breng ik, met mijn 26 lentes, soms knutselmateriaal mee voor mijn moeder. Nu gebeurt dat spontaan, maar als kind van een leerkracht word je vaak onder lichte dwang mee naar winkels gesleurd om je mening te geven. Ik had gelukkig een creatieve moeder, dus we gingen zelden twee keer voor hetzelfde materiaal winkelen.

7. Augustus was voor jou geen vakantiemaand
Kopies nemen, slingers ophangen, schriftjes klaarleggen: het was allemaal part of the job. Ook voor jou. Al vond ik dit zelf niet zo erg, omdat het mij al wat voorbereidde op het nieuwe schooljaar. Als kind van een leerkracht kwam de grote 1 september schok een klein beetje minder hard aan.

8. Je droomde ervan om leerkracht te worden
Als je constant in aanraking komt met het leerkrachtenbestaan, is het onvermijdelijk dat je, ook al is het maar voor even, nadenkt over een leven als leerkracht. Het leek me geweldig om kinderen iets bij te brengen en samen met hen te knutselen. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik besefte dat ik misschien toch niet het geduld had om voor een klas te staan. En toen groeide alleen maar het respect voor mijn ouders die dat wel hebben. Want hoe vaak we misschien ook geklaagd hebben, een leerkracht als ouder is best OK. En we mogen terecht fier zijn op hem of haar.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)